Any: 2008-2009
Tipus intervenció: Reforma, Projecte d'activitat, Remunta
Direcció: Carrer Comptal, 35 - Pineda de Mar (Barcelona)
Usos: Hotel - pensió
Tipologia edifici: Edifici en testera
Estat projecte: Acabat
Superfície intervenció: 275 m2

Remunta de dues plantes d'un edifici existent format per una planta baixa i un soterrani destinat a Restaurant. El projecte va consistir en l'execució, sense modificar i afectar a l'ús existent, de dues plantes superiors i una sota coberta per dedicar-les a una pensió de dues estrelles amb un funcionament independent.

Fotos de l'obra i l'edifici acabat

En el seu moment, el projecte original del Restaurant ja va contemplar la possibilitat de la remunta de dues plantes per sobre de la planta baixa i també la previsió per el nou accés i de la corresponent escala de planta baixa a la planta primera. L’únic canvi que es produeix a nivell de la planta baixa és la segregació d'una part, utilitzada actualment com a magatzem, que passa a formar part de l'ús hoteler i es destina a vestíbul d’accés.
L’edifici final queda constituït, doncs, per una planta baixa i soterrani amb una profunditat de 22m i dues plantes pis amb una profunditat de 15m i una planta sota cobert.

El nou ús es desenvolupa en dues plantes, amb un total de 9 habitacions amb bany independent per cadascuna i tots els espais necessaris que són requerits per la normativa sectorial corresponent. L’accés es realitza a través del carrer Comtal. La comunicació vertical es fa a través d’una escala d'1m d'amplada que comunica els diferents nivells i un ascensor.

La distribució de la primera i segona planta és molt similar. A la primera però es situen els serveis propis del hostal, com un office de planta, un petit vestidor i una sala comuna formada per un saló i una zona amb mobles per a llibres. També té un accés directe a través d'espai comú a la terrassa. En canvi, la planta golfa es reserva per les instal·lacions pròpies de l'edifici i per un espai cobert amb un habitatge tipus suite.

Degut a les limitacions pròpies en quan a profunditat edificada i amplada de parcel·la i la de la situació de l’escala i la seva amplada, la distribució d'habitacions de l'establiment s'ha fet seguint uns criteris de funcionalitat i de màxim aprofitament però sense perdre de vista l'ordre intern i les possibilitats de futur. Per permetre que les habitacions tinguessin un espai més generós, la col·locació dels banys s'ha produït en l'espai entre habitació i habitació, fugint de la col·locació clàssica a la part superior de l'habitació i, per tant, eliminant el passadís d'accés. Totes les habitacions disposen de bany propi i balcó.

L’escala esdevé el nucli del projecte ja que tots els recorreguts es realitzen a través de ella. El fet de no ser protegida fa que pugui entendres com un element amb una configuració arquitectònica pròpia. Per la part inferior queda ventilada a través del vestíbul d’accés a l’establiment i per la part superior per un lluernari.

La planta baixa existent prèvia a la intervenció tenia una façana arrebossada i pintada. La remunta dóna a la nova façana un aspecte diferent, en aquest cas obra vista. Això permet la diferenciació visual dels dos
usos. L’edifici forma testera a un passatge públic que comunica amb l’interior de la illa on hi ha una plaça. Aquesta situació privilegiada de la finca, permet aprofitar al màxim les possibilitats normatives en quan a
vols de cossos tancats i permet que aquest puguin estar en la cantonada. Aquest fet permet reforçar la idea de separació entre la planta baixa i les dues plantes pis superiors. S’ha procurat, així, que les tres façanes de l’edifici tinguessin un joc comú i la tria dels acabats i la posició dels vols dels cossos tancats permet llegir l’edifici com una “dislocació” de les dues plantes superiors respecte a la planta baixa.

 

Utilitzem galetes per millorar el nostre web i el seu ús. Les galetes que són utilitzades per les operacions essencials d'aquest lloc ja han estat fixades. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk